Papieren kopie bij elektronisch strafdossier: pure Kafka

Door Kristien Van Vaerenbergh op 17 december 2017, over deze onderwerpen: Justitie

Het is momenteel nog steeds mogelijk om een papieren versie op te vragen van een elektronisch strafdossier. Nochtans zadelt dit de griffies met onnodige werklast op. “De N-VA pleit voor een efficiëntere inzet van personeel en middelen bij justitie”, zegt Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh. “Wij pleiten ervoor dat de partijen enkel nog een elektronische kopie ontvangen als er een elektronisch strafdossier bestaat.”

Het is geen uitzondering dat een strafdossier bestaat uit meer dan honderd kaften. Het kost het griffiepersoneel dan dagen, soms zelfs weken, om een dossier op papier ter beschikking te stellen terwijl het al elektronisch bestaat. Dit is een enorme verspilling van personeel en middelen. Bovendien is dit allerminst ecologisch verantwoord.

Justitie van de 21ste eeuw

Kristien Van Vaerenbergh wil deze tegenstrijdigheid dan ook wegwerken: “Justitie moet dringend de stap zetten naar de 21ste eeuw. Het behoort tot de ambitie van deze regering om alle strafdossiers op termijn volledig elektronisch te maken. Tot het zover is, willen we alvast dat de griffie geen papieren kopie meer aflevert van elektronische dossiers. Zo lossen we alvast één kafkaiaanse toestand op.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is