Overbevolking Brusselse gevangenissen gevolg van groot aantal illegale criminelen

Door Kristien Van Vaerenbergh op 18 april 2022, over deze onderwerpen: Justitie, Gevangenissen

In de Brusselse gevangenissen van Sint-Gillis, Vorst en Berkendael bevinden zich 1.114 gevangenen terwijl er maar plaats is voor ongeveer 820 personen. Dat betekent een overbevolking van bijna 300 personen. Opvallend: 45 procent van de gevangenen, 515 personen is illegaal in het land. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh verkreeg van federaal minister van Justitie.

Illegaal maar ook crimineel

Opvallend is dat 8 op de 10 illegalen een resterende gevangenisstraf heeft van langer dan een jaar. “Die duurtijd overschrijdt de straf die je krijgt voor het louter illegaal in het land zijn. Die illegalen zijn dus ook nog veroordeeld is voor het plegen van criminele feiten. Van hen heeft 1 op 9 zelf een resterende gevangenisstraf langer dan vijf jaar. Dat zijn dus echt zware criminelen”, zegt Kristien Van Vaerenbergh.

Extra capaciteit alleen volstaat niet

“Als we de overbevolking willen tegengaan zullen we niet alleen extra capaciteit moeten voorzien maar ook veel meer illegale criminelen naar hun land van herkomst repatriëren. Het heeft geen zin louter extra capaciteit te creëren als de grenzen blijven openstaan. Ook de strijd tegen mensensmokkel en illegalen aan de Europese buitengrenzen moet worden opgevoerd”, besluit Van Vaerenbergh.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is