Nultolerantie tegen relschoppers is wel degelijk mogelijk

Door Kristien Van Vaerenbergh op 17 november 2017, over deze onderwerpen: Veiligheid, Politie, Justitie, Wonen en werken in Brussel
winkelinbraak

De Brusselse procureur des Konings is er niet van overtuigd dat een nultolerantie in Brussel mogelijk is. In een week waarin twee zware rellen de hoofdstad op stelten zetten, is dat een verkeerd signaal, vindt de N-VA. Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh roept de procureur op zich constructief op te stellen: “Onze maatschappij tolereert geen jongeren die amok maken. Dergelijk gedrag moet altijd vervolgd en bestraft worden.”

Justitie moet krachtdadig bestraffen

De ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie pleitten de voorbije dagen allebei voor een lik-op-stukbeleid tegen relschoppers die vernielingen aanrichten en de politie aanvallen. Als zij het gevoel krijgen straffeloos vandalisme te kunnen plegen, is het hek van de dam. “De politie treedt al krachtdadig op. Nu moet ook Justitie volgen”, zegt Van Vaerenbergh. “Want voor agenten is het zeer frustrerend wanneer het justitieapparaat hun werk niet het gepaste gevolg geeft.”

Geen laksheid, maar ‘law & order’

De uitspraken van de Brusselse procureur zijn dan ook bijzonder ongelukkig. Natuurlijk moet het parket in sommige gevallen een seponeringsbeleid kunnen voeren. Niet elk klein misdrijf vraagt om strafrechtelijke vervolging.  Maar voor relschoppers die de boel kort en klein slaan, mag het gerecht de ogen nooit sluiten. “Zeker als het gaat om mensen die al vaker lelijk huis hielden”, besluit Van Vaerenbergh. “Het is tijd dat laksheid plaatsmaakt voor ‘law & order’ in onze hoofdstad.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is