Krachtig signaal

Zondagavond werden controleurs van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB het slachtoffer van een jeugdbende. Ze werden bestolen en kregen rake klappen. Dit geval maakt nogmaals pijnlijk duidelijk dat er dringend nood is aan een échte snelrechtprocedure. Volgens Kristien Van Vaerenbergh moet er een krachtig signaal gegeven worden. “Dit soort vergrijpen moet absoluut veroordeeld worden. Het is belangrijk dat justitie nu snel handelt.”

Lik op stuk

Deze zaak herinnert ons aan de rellen in Brussel in november van vorig jaar. De daders van toen werden pas recent voor de rechtbank gebracht, dus pas vijf maanden na de feiten. Nochtans konden de daders al snel geïdentificeerd worden. “In dergelijke eenvoudige zaken moeten daders veel sneller berecht worden. Snelrecht is noodzakelijk voor een geïntegreerd lik-op-stuk-beleid van politie en justitie. Om een gevoel van straffeloosheid te vermijden dient er kordaat te worden opgetreden. Mijn wetsvoorstel om een échte snelrechtprocedure in te voeren, ligt klaar”, aldus Van Vaerenbergh.

Voldoende zware straffen

De straffen die door de rechtbank worden uitgesproken, moeten natuurlijk ook voldoende zwaar en afschrikwekkend zijn. Wanneer het kort en klein slaan van winkels, plunderen en het in brand steken van wagens slechts bestraft worden met werkstraffen, dan is dit een signaal dat Brusselse jeugdbendes en relschoppers alleszins niet op betere gedachten zal brengen.