Brusselse jongerenbendes hebben nood aan een krachtiger signaal

Door Kristien Van Vaerenbergh op 23 april 2018, over deze onderwerpen: Jeugd, Veiligheid, Politie, Justitie, Wonen en werken in Brussel
Bende jongeren in verlaten gebouw

Een nieuw geval van zware jeugdcriminaliteit in een Brusselse probleemwijk toont opnieuw aan dat een krachtdadiger signaal vanuit justitie nodig is. “Dit soort zaken moeten veel sneller voor de rechtbank gebracht worden én er moeten zwaardere straffen worden uitgesproken”, zegt Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh.

Krachtig signaal

Zondagavond werden controleurs van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB het slachtoffer van een jeugdbende. Ze werden bestolen en kregen rake klappen. Dit geval maakt nogmaals pijnlijk duidelijk dat er dringend nood is aan een échte snelrechtprocedure. Volgens Kristien Van Vaerenbergh moet er een krachtig signaal gegeven worden. “Dit soort vergrijpen moet absoluut veroordeeld worden. Het is belangrijk dat justitie nu snel handelt.”

Lik op stuk

Deze zaak herinnert ons aan de rellen in Brussel in november van vorig jaar. De daders van toen werden pas recent voor de rechtbank gebracht, dus pas vijf maanden na de feiten. Nochtans konden de daders al snel geïdentificeerd worden. “In dergelijke eenvoudige zaken moeten daders veel sneller berecht worden. Snelrecht is noodzakelijk voor een geïntegreerd lik-op-stuk-beleid van politie en justitie. Om een gevoel van straffeloosheid te vermijden dient er kordaat te worden opgetreden. Mijn wetsvoorstel om een échte snelrechtprocedure in te voeren, ligt klaar”, aldus Van Vaerenbergh.

Voldoende zware straffen

De straffen die door de rechtbank worden uitgesproken, moeten natuurlijk ook voldoende zwaar en afschrikwekkend zijn. Wanneer het kort en klein slaan van winkels, plunderen en het in brand steken van wagens slechts bestraft worden met werkstraffen, dan is dit een signaal dat Brusselse jeugdbendes en relschoppers alleszins niet op betere gedachten zal brengen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is