Aantal assisenzaken sterk gedaald

Door Kristien Van Vaerenbergh op 3 september 2017, over deze onderwerpen: Justitie

Sinds het begin van deze eeuw zijn in totaal 1411 zaken voor assisen gepleit. Dat is een gemiddelde van 83 assisenzaken per jaar. In 2016 daalde dat gemiddelde scherp, tot 73 zaken. En in 2017 wordt nog eens een halvering verwacht, tot iets meer dan 30 zaken. Reden? De Potpourri II-wet, die het mogelijk maakt dat alle misdaden, ook de zwaarste, voor de correctionele rechtbank kunnen komen. “Een goede zaak,” stelt Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh, “want een assisenzaak is vijf keer duurder dan een zaak voor de correctionele rechtbank.”

“We zien heel duidelijk het verschil tussen de situatie voor en na de Potpourri II-wet”, zegt Van Vaerenbergh, die de cijfers verzamelde. “Waar vroeger gemiddeld zes zaken per maand naar assisen werden doorverwezen, zijn dat er nu maar twee meer.”

Wachtlijsten wegwerken

Van Vaerenbergh is tevreden met die evolutie: “Assisenzaken zijn zeer tijdrovend en vergen veel middelen en mensen van justitie. Door meer misdaden correctioneel af te handelen, kan justitie meer doen met dezelfde middelen en wachtlijsten wegwerken. Dat is ook nodig, want in Brussel zit de assisenagenda overvol en is het reeds gebeurd dat beklaagden vrijkomen in afwachting van hun proces.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is