115 verdachten naar rechter voor terreur

Door Kristien Van Vaerenbergh op 12 november 2016, over deze onderwerpen: Justitie
HLN terreur

In één jaar tijd zijn in ons land 115 verdachten in diverse terreurdossiers doorverwezen naar de rechtbank. Ook het Kanaalplan, dat Brussel moet 'opruimen', levert resultaten op. "Een goede zaak, want kleine criminaliteit is een kweekvijver voor terreur."

In ons land werden sinds 13 november 2015 liefst 103 mensen in verdenking gesteld van criminele feiten in terreurdossiers. Dat blijkt uit het antwoord van justitieminister Koen Geens (CD&V) op een vraag van N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh. In die periode werden ook 115 terreurbeklaagden doorverwezen naar de correctionele rechtbank. Zij moeten zich binnenkort verantwoorden of werden al veroordeeld. Volgens Van Vaerenbergh wordt er zo een duidelijk signaal gesteld door justitie. Maar volgens de N-VA-politica is het even belangrijk om in te zetten op de kleine criminaliteit en de vervolging ervan. "Misschien zelfs nog crucialer, want alle hoofdrolspelers van de aanslagen zijn ooit begonnen als straatcriminelen. Door problemen als drugshandel, wapentrafiek of handel in valse papieren aan te pakken, kunnen we de hele rekruteringsketting voor terrorisme doorbreken."

Net daarom besloot minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) om in februari van dit jaar het Kanaalplan in het leven te roepen. Daarbij beloofde hij om Molenbeek - en Brussel in het algemeen - "op te kuisen".

Voorlopig blijkt uit cijfers dat het plan resultaten oplevert. In zeven maanden werden de identiteitsgevens en woonplaatsen van 12.444 bewoners gecontroleerd. Bij specifieke politieacties troffen speurders ook 180.000 euro drugsgeld, 20 wapens, 1.100 kogels, 3.300 valse identiteitskaarten en 363 kilogram hasj aan.

In totaal werden daarbij 4.285 personen en 849 auto's gecontroleerd.

MARTIJN VANHINSBERG & ISOLDE VAN DEN EYNDE ■

Uit: HLN 12/11/2016 p. 1

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is