Woninginbraken Halle-Vilvoorde in 5 jaar tijd met kwart gestegen

Door Kristien Van Vaerenbergh op 3 november 2015, over deze onderwerpen: Justitie, Lennik, Parket Halle-Vilvoorde
inbraak

Het aantal woninginbraken in Halle-Vilvoorde is de afgelopen 5 jaar met een kwart (+24%) toegenomen. Het aantal gestolen auto’s daalde dan weer met een vijfde (-20%). De diefstallen uit voertuigen namen slechts gering (+4%) toe maar kenden het laatste jaar wel een ferme stijging (+9%). Dat meldt N-VA-parlementslid Kristien Van Vaerenbergh die de cijfers verkreeg van minister Jan Jambon. Ze vraagt de politiezones meer in te zetten op camera’s met nummerplaatherkenning en breekt een lans voor een volwaardig parket in Halle-Vilvoorde met een eigen labo voor sporenonderzoek.

Wat woninginbraak betreft,  was er gedurende de referentieperiode 2010-2014 een stijging  van 24% voor het arrondissement Halle-Vilvoorde. De zwaarst getroffen regio is het Pajottenland waar in Pepingen, Herne, Lennik en Ternat het aantal woningbraken over vijf jaar meer dan verdubbelde en in Bever en Galmaarden zelfs verdrievoudigde. Ook zo in Opwijk en Londerzeel, met respectievelijk een verdubbeling en verdrievoudiging van het aantal woninginbraken gedurende de laatste vijf jaar. In Zemst, Wezembeek-Oppem en Vilvoorde was er een significante afname van het aantal woninginbraken.

Goed nieuws is wel dat voor de hele regio Halle-Vilvoorde ten aanzien van 2013 een daling van 11% zich manifesteerde voor 2014.

Wat diefstal uit of aan een voertuig was er de afgelopen 5 jaar een stijging vast te stellen van 4% voor het arrondissement Halle-Vilvoorde. Ook ten aanzien van 2013 manifesteert zich in 2014 een stijging (+9%). De toename was het sterkst in Wezembeek-Oppem (+139%, meer dan verdubbeld). Londerzeel (+89%) en Galmaarden (+80%) vervolledigen de top 3. Slechts 10 van de 35 gemeenten in Halle-Vilvoorde kenden een afname van diefstallen aan of uit voertuigen gedurende de laatste vijf jaar. In het kleine Bever werden vorig jaar geen feiten geregistreerd. Verder was er een afname in Kapelle-op-den-Bos, Vilvoorde, Pepingen, Liedekerke, Steenokkerzeel, Zemst, Zaventem, Drogenbos en Machelen.

De laatste vijf jaar werden in de regio een vijfde minder auto’s gestolen of gepoogd te stelen. In totaal werden de afgelopen 5 jaar 2.284 feiten met betrekking tot autodiefstal geregistreerd. Het aantal effectief gestolen wagens bedraagt 2.013, waarvan 378 in 2014. Ten aanzien van 2013 manifesteert zich in 2014 een stijging van 9%. In 2014 werd het grootste aantal autodiefstallen geregistreerd in de gemeente Zaventem (53) op de tweede en derde plaats gevolgd door respectievelijk Dilbeek (36) en Vilvoorde (35).

N-VA-kamerlid Kristien Van Vaerenbergh wil dat er enerzijds verder volop wordt ingezet op preventie om diefstallen te voorkomen. Ze denkt daarbij aan campagnes als 1-dag-niet en de algemene diefstalpreventie aangeboden door de politie.

Daarnaast moet meer ingezet worden op het gebruik van camera’s met automatische nummerplaatherkenning. “Deze camera’s zijn niet enkel nuttig voor het opsporen van onverzekerde wagens of het innen van onbetaalde belastingen of boetes, ze kunnen ook actief ingezet worden in het sporenonderzoek bij inbraken,” zegt Kristien Van Vaerenbergh.

Verder moeten de geregistreerde feiten ook ten volle onderzocht worden. “Ik vind het wel jammer dat het parket Halle-Vilvoorde voorlopig geen eigen labo heeft en een beroep moet doen op de labo’s van Brussel , Leuven en Dendermonde,” betreurt het parlementslid de huidige situatie.

Minister Jambon beloofde in het verleden de uitbouw van een eigen labo bij de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Asse. Dit zal gerealiseerd worden tegen 2017. De minister voorzag reeds zes inspecteurs uit de generale reserve van de federale politie. Deze worden ingezet in Asse om opdrachten uit te voeren voor feiten van woninginbraken.

Tot slot vraagt Van Vaerenbergh ook dat de onwettige transfer van griffiers van de Nederlandstalige rechtbanken in Brussel naar de Franstalige rechtbanken wordt ongedaan gemaakt. “Zeven Nederlandstalige griffiers werden op onwettige wijze op bevel van de Franstalige voorzitter overgeplaatst naar Franstalige rechtbanken. Hierdoor ontstond een personeelstekort op de Nederlandstalige rechtbanken. Het parket van Halle-Vilvoorde wil meer criminelen vervolgen maar dat gaat niet omdat de Nederlandstalige rechtbank te weinig personeel heeft. Zo blijft een zekere straffeloosheid bestaan,” zegt Kristien Van Vaerenbergh.

Van Vaerenbergh vroeg de Hoge Raad voor de Justitie deze personeelstransfer te onderzoeken maar mocht na meer dan zes maanden nog steeds geen antwoord ontvangen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is