Vivaldi-regering vergeet eigen rechtbanken Halle-Vilvoorde

Door Kristien Van Vaerenbergh op 1 oktober 2020, over deze onderwerpen: Justitie, Landschap, Parket Halle-Vilvoorde, Luchthaven Zaventem
Justitie Pro Deo

Het regeerakkoord gesloten door de Vlaamse partijen CD&V, sp.a, Open Vld en Groen maakt geen werk van eigen rechtbanken voor Halle-Vilvoorde. “Hierdoor blijven de inwoners van onze regio dus nog minstens 4 jaar langer afhankelijk van rechters in grootstedelijk Brussel die weinig tot geen voeling hebben met de specifieke criminaliteit van Halle-Vilvoorde,” zegt N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh uit Lennik. Ze vreest tevens voor de toekomst van onze luchthaven die onder voogdij komt van een Ecolo-minister.

 

“Bij de laatste staatshervorming in 2012 kreeg Halle-Vilvoorde een eigen parket in Asse om de misdrijven te vervolgen. Dat parket werkt heel goed maar voor effectieve bestraffing is men nog steeds afhankelijk van de Brusselse rechtbanken. En daar loopt het mank. De Brusselse rechters hebben te weinig voeling met onze regio”, vindt Van Vaerenbergh.

 

Van Vaerenbergh is bijzonder ontgoocheld over het uitblijven van de eigen rechtbanken. Zeker omdat er in het akkoord dat PS en N-VA samen met CD&V en Open Vld sloten wél sprake was om eindelijk de splitsing van BHV volledig te voltrekken. Zo zou onze regio een volwaardig arrondissement worden mét eigen rechtbanken onafhankelijk van Brussel.

 

“Het is mij een raadsel waarom CD&V en Open Vld deze eis hebben laten vallen. Zeker als je weet dat vele gemeenteraden in de streek alsook de provincieraad recent moties voor eigen rechtbanken goedkeurden. Ook de burgemeesters, verenigd in het toekomstforum Halle-Vilvoorde, steunen deze eis,” zegt Van Vaerenbergh.

 

Luchthaven voor groene Franstalige minister

De luchthaven van Zaventem valt traditioneel onder de bevoegdheid van mobiliteit. Deze valt bij de Franstalige Ecolo-minister Georges Gilkinet. Ook in het verleden viel deze portefeuille reeds een keer in handen van Ecolo.

 

“De toenmalige Ecolo-minister Isabelle Durant besliste dat de nachtvluchten op de schop moesten. Een beslissing die veel kritiek uitlokte en uiteindelijk leidde tot verplaatsing van de DHL-hub van Zaventem naar Leipzig met groot banenverlies tot gevolg. Onze luchthaven heeft het door Corona heel moeilijk maar blijft een van de grootste economische speler in onze regio. Het is absoluut belangrijk dat de nieuwe minister volop zijn schouders zet om de troeven van de luchthaven ten volle uit te spelen. Al valt hiervoor te vrezen met een groene minister”, zegt het N-VA-Kamerlid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is