Videoverhoor voor strafzaken wordt mogelijk

Door Kristien Van Vaerenbergh op 8 december 2015, over deze onderwerpen: Justitie
Videoverhoor voor strafzaken wordt mogelijk

De Kamercommissie Justitie heeft ingestemd met het wetsvoorstel van Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh dat videoverhoor voor strafzaken mogelijk maakt. Vanaf september 2017 zullen onze rechtbanken een verdachte ook via videoconferentie kunnen verhoren. “Zo’n verhoor op afstand vermijdt dure en risicovolle transporten van de gevangenis naar de rechtbank”, aldus Van Vaerenbergh.

De bestaande wetgeving voorzag geen mogelijkheid om beklaagden of personen in voorlopige hechtenis te verhoren via video. Er waren slechts twee manieren om te verschijnen voor de raadkamer of de kamer van inbeschuldigingstelling: persoonlijk of vertegenwoordigd door een advocaat. Het wetsvoorstel van Van Vaerenbergh maakt nu ook het verhoor op afstand mogelijk bij voorlopige hechtenis. Het terugverdieneffect van de voorziene investering in videoconferenties wordt geschat op anderhalf jaar.

Het wetsvoorstel is in overeenstemming met Europese rechtspraak en internationale normen. Latere wetgeving zou het videoverhoor kunnen uitbreiden naar alle fasen in een strafprocedure.

Lees hier meer over de voordelen en de voorgeschiedenis van videoverhoren in ons land.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is