Verplichte opleiding seksueel en intrafamiliaal geweld voor bijna alle magistraten

Door Kristien Van Vaerenbergh op 29 maart 2021, over deze onderwerpen: Justitie, Modernisering
Justitie Pro Deo

De voorbije vijf jaar volgden 275 personen uit de magistratuur een vorming rond seksueel geweld. “Dat is eerder weinig” vindt N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh. Nieuwe wetgeving moet daar vanaf volgende maand verandering in brengen. Bijna alle magistraten worden verplicht een opleiding rond seksueel en intrafamiliaal geweld te volgen. “Op die manier komt er ook binnen de magistratuur meer aandacht voor de verschillende gevoeligheden in deze dossiers”, stelt Van Vaerenbergh. 

Het Instituut voor Gerechtelijke Opleidingen (IGO) dat instaat voor de opleiding van magistraten organiseert sinds 2016 opleidingen rond het thema seksueel geweld. Gespreid over de vijf jaar volgden 71 magistraten de basisopleiding en 97 de grondige opleiding. Nog eens 107 personen kozen voor een gelijkaardige opleiding bij een externe firma. 

Sinds vorig jaar wordt de opleiding niet meer aangeboden, maar komt er ter vervanging een verplichte opleiding die breder gaat dan seksueel geweld en ook intrafamiliaal geweld behandelt. De programma’s van die opleiding zijn intussen uitgewerkt en de eerste opleiding staat gepland op 20 april 2021. 

Bijna alle magistraten zullen verplicht zijn de opleiding te volgen. Correctionele rechters maar ook rechters in de strafuitvoeringsrechtbank, bij de familie- en jeugdrechtbank alsook de raadkamer en onderzoeksrechters worden verplicht een grondige opleiding seksueel en intrafamiliaal geweld te volgen binnen het jaar na hun aanwijzing op die rechtbank. Hetzelfde geldt voor wie in deze materie in beroep zetelt. Ook bepaalde leden van het openbaar ministerie ontsnappen niet aan de verplichting. 

Vrederechters, politierechters en alle andere rechters zijn ook verplicht de opleiding te volgen. Zij krijgen hiervoor twee jaar de tijd. 

“Er is in de maatschappij terecht groeiende aandacht voor seksueel en intrafamiliaal geweld. Het is dan ook belangrijk onze magistratuur te begeleiden en hen ook de nieuwste inzichten mee te kunnen geven in deze gevoelige en erg belangrijke materie”, besluit Kristien Van Vaerenbergh.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is