Steunt schepencollege partijdige gemeenteraadsvoorzitter?

Door Kristien Van Vaerenbergh op 22 november 2017, over deze onderwerpen: Lennik
Kristien Van Vaerenbergh

Kan de voorzitter, gelet op zijn partijdigheid, nog langer zijn functie waarnemen? Die vraag stelt N-VA-gemeenteraadslid Kristien Van Vaerenbergh op de volgende raad aan het schepencollege. “Het schepencollege mag kleur bekennen: steunen ze een door partijpolitieke spelletjes gedreven voorzitter, of iemand die de belangen van elke Lennikse burger behartigt?”, vraagt Van Vaerenbergh.

Naar aanleiding van het niet toepassen van het reglement tijdens de vorige gemeenteraad diende Van Vaerenbergh klacht in bij de provinciegouverneur tegen gemeenteraadsvoorzitter Ameys. De klacht wordt door de gouverneur momenteel onderzocht. Van Vaerenbergh stelt zich echter openlijk vragen bij de partijdigheid van de voorzitter.

Aanleiding voor het dispuut is de vrijgeleide die de gemeenteraadsvoorzitter gaf aan zijn partijgenoot-burgemeester om bij aanvang van de gemeenteraad een punt te behandelen dat niet op de agenda stond.

“De burgemeester kreeg op de gemeenteraad een vrij podium om ongehinderd andere partijen in een negatief daglicht te stellen. Haar speech werd zelf opgenomen in de officiële notulen. De oppositie die rechtstreeks werd aangesproken mocht van de voorzitter niet reageren. De voorzitter hoort de reglementen toe te passen en neutraal te zijn. Helaas stellen we vast dat de voorzitter zijn eigen partij belangrijker vindt dan de belangen van de Lennikse burgers”, zegt Van Vaerenbergh.

Van Vaerenbergh blijft niet bij de pakken zitten. Bijkomend aan haar klacht bij de gouverneur plant ze nu ook het college te ondervragen op de gemeenteraad.

“Ik wil van het college weten of ze vinden dat de gemeenteraadsvoorzitter zijn functie goed uitvoert. Hoe beoordelen zij zijn fouten? Kiest het college de kant van alle Lennikenaren of geven ze voorrang aan een partijdige voorzitter die toelaat dat meerderheid tijdens de gemeenteraad meer mag dan de oppositie?”, besluit gemeenteraadslid Van Vaerenbergh.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is