Rellen jaarovergang 2019-20 in Brussel: tot heden slechts 1 veroordeling

Door Kristien Van Vaerenbergh op 28 februari 2021, over deze onderwerpen: Achterstand, Justitie

Tijdens de overgang van 2019 naar 2020 werden in Brussel 27 gerechtelijke aanhoudingen verricht. Tot nu toe is er slechts 1 persoon veroordeeld. Dat gebeurde in september, 9 maanden na de feiten. Een andere zaak werd in januari 2021 ingeleid voor de rechtbank maar meteen weer uitgesteld. “Van snelrecht is in België absoluut nog geen sprake” vindt N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh.

“Wat ben je met een snelle dagvaarding als je nadien geconfronteerd wordt met een trage rechtsgang waarbij een zaak een jaar na de feiten op de eerste zitting meteen wordt uitgesteld?”, vraagt Van Vaerenbergh. 

In nog een andere zaak staat eind maart 2021 een hoorzitting gepland. In 10 zaken loopt het onderzoek nog steeds. “Wat hoopt men nog van nieuwe informatie te vinden zo lang na de feiten? Wanneer zullen deze personen zich moeten verantwoorden voor de rechter? Je kan dit moeilijk snelrecht noemen”, werpt het kamerlid op.

Voor 1 zaak van weerspannigheid is de bemiddelingsprocedure nog lopende. Het parket besliste 3 personen buiten vervolging te stellen en 8 zaken te seponeren. Bij die laatste onder andere personen die vervolgd werden voor het beschadigen van materiaal.

“Meer dan een jaar na de feiten kent exact 1 iemand zijn straf voor de rellen tijdens de jaarovergang van 2019 naar 2020. Op een totaal van 27 gerechtelijke en 185 administratieve aanhoudingen is dat toch bijzonder weinig. Het is duidelijk dat wie in Brussel keet schopt bijzonder weinig riskeert. Dit is een slecht signaal naar de relschoppers.  Tijd voor een echt snelrecht zoals we recent in Nederland zagen waar relschoppers binnen de week werden veroordeeld”, besluit Kristien Van Vaerenbergh.

 

foto Thinkstock

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is