Raad vernietigt voor de tweede keer onwettige benoemingen Lijst Burgemeester

Door Kristien Van Vaerenbergh op 28 mei 2019, over deze onderwerpen: Lennik

De raad voor verkiezingsbetwistingen vernietigt opnieuw de benoeming van twee LB-leden in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. “Het wordt tijd dat het gemeentebestuur in Lennik de regels volgt en stopt met het doorvoeren van onwettige benoemingen,” zegt oppositieraadslid Kristien Van Vaerenbergh die met haar klacht aan de basis lag van de vernietigingen. “Ondertussen laat de LB van Irina De Knop de Lennikse belastingbetaler opdraaien voor nutteloze advocatenkosten.”

Tijdens de OCMW-vergadering in januari benoemde de LB twee personen in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. Maar deze benoemingen werden in februari door de raad voor verkiezingsbetwistingen vernietigd. De voordrachtsakte bevatte geen personen van verschillend geslacht zoals voorgeschreven door het decreet. “Het kleinste kind kon zien dat dit fout was, maar de burgemeester en LB duwden door. De raad besliste echter dat dit niet kon en dus moest Lennik herbeginnen met de toewijzing van deze twee mandaten,” zegt Van Vaerenbergh.

Toen men opnieuw begon liep het weer mis. “De meerderheid besliste om de twee mandaten toe te kennen in twee stemronden in plaats van één stemronde zoals decretaal voorgeschreven. We hebben onmiddellijk geprotesteerd maar het mocht niet baten: tegen de wet in duwde burgemeester De Knop de benoemingen door,” zegt Van Vaerenbergh.

De rechtbank geeft Van Vaerenbergh nu opnieuw gelijk en dus moeten de benoemingen nog een derde keer over gedaan worden. “Het wordt tijd dat de meerderheid zich schikt naar de wet en gewoon doet wat moet in plaats van allerlei trucs uit te halen. Het is daarenboven not done dat de LB op kosten van de gemeente een advocaat inschakelt om haar zaakjes voor de rechtbank te regelen,“ besluit Van Vaerenbergh.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is