N-VA vraagt onderzoek Hoge Raad naar werking Franstalige Brusselse rechter

Door Kristien Van Vaerenbergh op 28 mei 2019, over deze onderwerpen: Justitie, Personeel
Justitie Pro Deo

Met zijn minachtende houding naar het parket en politie van Halle-Vilvoorde is een Franstalige Brusselse rechter niet aan zijn proefstuk toe. In oktober 2017 oordeelde hij in drie vonnissen dat de beklaagden in het onderzoek nadelig behandeld werden omdat ze Franstalig waren en betichtte hij de politie in de Vlaamse rand van racisme. Na puik politie-optreden liet hij eerder zes relschoppers vrij in Vilvoorde. Een drugsdealer werd dan weer vrijgelaten omdat de rechter zogezegd geen wagen ter beschikking had om zich naar de gevangenis te begeven voor ondervraging.

Voor N-VA is de maat vol. Het is tijd dat de Hoge Raad voor Jusititie een onderzoekt opent naar de werking van deze rechter. “Deze minachtende houding van Franstalig Brussel tegenover Halle-Vilvoorde moet stoppen. De Hoge Raad is het orgaan bij uitstek om hier in te grijpen. Dit is geen eenmalig feit maar systematisch minachten op Halle-Vilvoorde. Hier is een onderzoek op zijn plaats”, zegt het N-VA-Kamerlid.

Het N-VA-Kamerlid pleit tevens voor eigen rechtbanken in Halle-Vilvoorde. “Het moet gedaan zijn met afhankelijk te zijn van laks Franstalig Brussel. Geef ons eigen rechtbanken in Halle-Vilvoorde zodat het harde werk dat het parket van Halle-Vilvoorde levert ook effectief kan omgezet worden in goede degelijke rechtspraak. Laat ons zelf onze boontjes doppen. Wij hoeven geen Franstalige Brusselse rechtspraak die veel te tolerant is naar misdrijven in Halle-Vilvoorde omdat in Brussel nu eenmaal nog ergere misdrijven gebeuren”, besluit Van Vaerenbergh.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
5
De gemiddelde score is