N-VA vraagt meer middelen voor politiezones in Halle-Vilvoorde

Door Kristien Van Vaerenbergh op 10 maart 2020, over deze onderwerpen: Achterstand, Justitie, Lennik, Parket Halle-Vilvoorde

N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh uit Lennik dient in het parlement een resolutie in om meer middelen te eisen voor de politiezones in Halle-Vilvoorde. “Onze regio wordt bij de verdeling van de middelen ernstig benadeeld en dus zitten we met een tekort aan agenten. Ook de nabijheid van Brussel speelt daarbij een rol. Agenten worden in Brussel immers meer betaald dan in de rand errond”, zegt Van Vaerenbergh.

De politiemiddelen worden verdeeld op basis van de KUL-norm. Dit is een ingewikkelde formule die rekening houdt met diverse factoren waaronder bevolkingsgrootte en instroom van nieuwe inwoners.

“De gegevens zijn echter sinds 1999 niet meer geactualiseerd en dat is in het nadeel van Halle-Vilvoorde. Door onze ligging rond Brussel is de bevolking van Halle-Vilvoorde de laatste 20 jaar immers sneller toegenomen dan in andere vergelijkbare regio’s. Op ons grondgebied is ook de internationale luchthaven van Zaventem aanwezig met bijhorende criminaliteit gaande van zakkenrollers tot georganiseerde misdaad zoals drugstransport. Een inhaalbeweging dringt zich dan ook op zodat Halle-Vilvoorde de middelen krijgt waar het recht op heeft. Deze kunnen dan geïnvesteerd worden in meer agenten”, weet Kristien Van Vaerenbergh.

Het aanwerven van agenten zelf is niet zo eenvoudig. Ook hier speelt de nabijheid van Brussel een rol. “Agenten in Brussel worden dankzij de Brussel premie beter betaald dan agenten in Halle-Vilvoorde. Die loonkloof bemoeilijkt het aantrekken van geschikt personeel. Ook hiervoor zal een oplossing moeten uitgewerkt worden”, besluit Kamerlid Van Vaerenbergh.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is