Kristien Van Vaerenbergh: “Grootste parket van België zit al jaren zonder volwaardige procureur des Konings en Vivaldi weigert de enige oplossing goed te keuren.”

Door Kristien Van Vaerenbergh op 8 februari 2023, over deze onderwerpen: Justitie
Kristien Van Vaerenbergh

Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh diende een wetsvoorstel in dat kandideren voor de functie van procureur des Konings in Brussel ook mogelijk maakt voor Nederlandstaligen, met tweetaligheid als vereiste. Ze wou daarmee een fout rechtzetten van de zesde staatshervorming, die ervoor koos om in Brussel enkel Franstaligen in die functie te benoemen. Het voorstel werd echter weggestemd door de Vivaldi-partijen. “Het grootste parket van België zit al jaren zonder volwaardige procureur des Konings en Vivaldi weigert de enige oplossing goed te keuren. De situatie is uitzichtloos.”

Na protest van de N-VA, de Orde van Vlaamse Balies en een aantal Nederlandstalige magistraten vernietigde het Grondwettelijk Hof de benoemingsregels in 2014. Om dit recht te zetten, moet de regering een wetswijziging goedkeuren, maar dat gebeurde nog steeds niet. “Met als gevolg dat het grootste parket van dit land nu al jaren zonder procureur des Konings zit.”

Van Vaerenbergh staat met deze mening niet alleen. Ook de Brusselse Procureur-Generaal Delmulle vraagt hier al jaren aandacht voor. Hij vroeg daarbij enkele dringende wetswijzigingen en pleitte eveneens voor een taalalternatie voor de volgende procureurs des Konings en arbeidsauditeurs van Brussel, zoals dat ook het geval is voor de procureurs-generaal van Brussel en voor de federale procureurs. “Het is inderdaad een historische fout dat niet alle hoge magistraten in het Brusselse gerechtelijk arrondissement verplicht Nederlands en Frans moeten kennen. Hoe kunnen we nu een efficiënte Justitie verwachten als de hoogste magistraten elkaar niet eens begrijpen?”, beaamt Kristien Van Vaerenbergh, “Ook de alternatie tussen een Nederlandstalige en een Franstalige magistraat is van groot belang.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is