Elke dag 250 woonstcontroles in kanaalzone

Door Kristien Van Vaerenbergh op 13 juli 2021, over deze onderwerpen: Justitie, Parket Halle-Vilvoorde
kanaalplan

Jan Jambon beloofde Molenbeek ‘op te kuisen’. Hij mag dan wel geen minister van binnenlandse zaken meer zijn het door hem gelanceerde Kanaalplan gaat onverminderd door. De afgelopen drie jaar vonden in de kanaalzone 275.000 woonstcontroles plaats. In totaal volgden naar aanleiding van de woonstcontroles ruim 27.000 voorstellen tot ambtshalve schrapping omdat personen niet bleken te wonen op het aangeduide adres. Er werden ook 86 gevallen van huisjesmelkerij vastgesteld. Dat blijkt uit cijfers die kamerlid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) opvroeg bij minister Verlinden bevoegd voor binnenlandse zaken.

 

“Het gaat toch om een aanzienlijke inspanning van de politie. Per dag gebeurden er 250 woonstcontroles en werden 25 voorstellen tot ambtshalve schrapping overgemaakt Een woonstcontrole is geen huiszoeking. De agenten mogen slechts na toestemming van een bewoner binnenkomen. Ze mogen dat pas doen als de bewoner toestemming geeft om binnen te komen. De agenten controleren dan of de personen die op dat adres ingeschreven zijn er ook effectief wonen. Is dat niet zo, dan wordt dit overgemaakt aan het bestuur zodat die persoon uit het bevolkingsregister kan worden geschrapt,” zegt Van Vaerenbergh.

 

De woonstcontroles, origineel opgezet in de strijd tegen terreur, kunnen ook helpen om andere criminaliteit of fraude te bestrijden.

 

“De afgelopen 4 jaar werden in de gemeenten waar het Kanaalplan wordt uitgevoerd 86 gevallen van huisjesmelkerij ontdekt en voor vervolging overgemaakt aan het parket. Ook domiciliefraude en daarmee samenhangend sociale fraude waarbij mensen onterecht uitkeringen opstrijken komt boven drijven”, besluit Van Vaerenbergh.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is