Eigen parket Halle-Vilvoorde zorgt voor betere vervolging in strijd woninginbraken

Door Kristien Van Vaerenbergh op 13 februari 2017, over deze onderwerpen: Achterstand, Lennik, Mondelinge Vraag, Parket Halle-Vilvoorde
Voorlopige hechtenis optimaliseren

Het parket in Halle-Vilvoorde doet er alles aan om daders van woninginbraken effectief voor de rechter te brengen. Van de in 2015 onderzochte zaken leidde intussen al een kwart van de zaken tot een veroordeling. Wel wordt 60% van zaken geseponeerd wegens ongekende daders of onvoldoende bewijzen. “Ondanks deze hoge seponeringsgraad zijn de resultaten van het parket Halle-Vilvoorde zeer bemoedigend”, vindt N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh die de cijfers opvroeg bij minister Geens van justitie. “Het parket van Halle-Vilvoorde brengt immers een pak meer zaken voor de rechtbank dan het parket in Brussel. Toch is er nog ruimte voor verbetering.”

 

Het parket Halle-Vilvoorde onderzocht in 2015 1.748 woninginbraken. In bijna een kwart van deze zaken, namelijk 24%, werden de daders intussen ook effectief vervolgd waarna quasi altijd, ofte 96% van de gevallen, een veroordeling volgde door de rechtbank.

Toch worden vele zaken ook geseponeerd. Dit is het geval voor 60% van de zaken. Bij het overgrote deel hiervan gebeurt dit wegens het ontbreken van de identiteit van de dader (80%) of onvoldoende bewijzen (14%).

Ondanks deze hoge seponeringsgraad zijn de resultaten van het parket Halle-Vilvoorde zeer bemoedigend vindt N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh. “In Halle-Vilvoorde werden 1.748 zaken onderzocht, tegenover 2.103 in Brussel dat het dubbel aantal inwoners telt. Brussel seponeert ook meer en bracht slechts 15% van de zaken voor de rechtbank. In Halle-Vilvoorde is dat 24%, toch wel een groot verschil.” zegt Van Vaerenbergh.

In de gevallen waar een of meer verdachten gekend zijn, loopt het aantal dagvaardingen op tot 33% tegenover slechts 22% in Brussel. Toch wordt in Halle-Vilvoorde ook dan nog 40% geseponeerd tegenover 53% in Brussel. De voornaamste reden van seponering is dan het gebrek aan bewijzen.

“Het eigen parket van Halle-Vilvoorde vervolgt woninginbraken duidelijk beter dan het parket van Brussel. De cijfers bewijzen de positieve gevolgen van het onafhankelijke eigen parket los van Brussel” zegt Van Vaerenbergh.

Toch ziet Van Vaerenbergh nog ruimte voor verbetering en dat op twee vlakken.  “Veelal blijven de daders onbekend. Het gebruik van ANPR-camera’s met nummerplaatherkenning kan hier een stap vooruit betekenen. Vaak worden daders niet vervolgd wegens gebrek aan bewijzen. Het verzamelen van bewijzen gebeurd door de wetenschappelijke labo’s. Halle-Vilvoorde heeft geen eigen labo en moet een beroep doen op naburige labo’s. Die beschouwen Halle-Vilvoorde niet altijd als een prioriteit.”

Een tweede verbeterpunt betreffen de rechtbanken. Nu worden de zaken van Halle-Vilvoorde behandeld door de Brusselse rechtbanken. “De Nederlandstalige rechtbanken in Brussel worden stiefmoederlijk behandeld en benadeeld ten opzichte van de Franstalige rechtbanken. Zo werden 7 Nederlandstalige personeelsleden op illegale wijze overgeheveld naar de Franstalige rechtbanken waardoor een personeelstekort ontstond. Hierdoor wordt de capaciteit van de Nederlandstalige rechtbanken ernstig beperkt. Het wordt tijd dat Halle-Vilvoorde beschikt over eigen rechtbanken onafhankelijk van Brussel. Zo zullen we meer zaken op een snellere manier kunnen behandelen.” besluit Van Vaerenbergh.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is