Digitaal politiecommissariaat in de maak

Door Kristien Van Vaerenbergh op 1 juni 2017, over deze onderwerpen: Allerlei, Modernisering
digitaal politiecommissariaat

De regering werkt aan een digitaal politiecommissariaat dat het oude police-on-web moet vervangen. Via dat platform gebeurden vorig jaar maar 45 aangiftes per dag. 

Via het tien jaar oude police- on-web werden vorig jaar amper 45 onlineaangiftes per dag gedaan.Police-on-web evolueert al enkele jaren niet meer, onder meer door de ver- ouderde technologie en de hoge kosten.Minister van Binnenlandse ZakenJan Jambon

De politie lanceerde in juni 2007 samen met de federale computerdienst Fedict police-on-web. Voortaan kon iedereen in België op een beveiligde manier online aangifte doen van een fiets- of winkeldiefstal, graffiti of vandalisme.

Destijds klonk veelbelovend dat nieuwe toepassingen snel zouden volgen. Maar tien jaar later is nog niet veel veranderd. U kunt nu wel een alarmsysteem aangeven of de politie melden dat u een voor langere periode niet thuis zult zijn.

Police-on-web wordt momenteel ook weinig gebruikt. Vorig jaar gebeurden via de website amper 45 aangiftes per dag. Er was de jongste jaren amper een stijging, met 38 aangiftes per dag in 2014 en 41 aangiftes per dag in 2015. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh opvroeg bij minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Veruit de meeste aangiftes hebben niets met misdrijven te maken. Het gaat vooral om afwezigheidsmeldingen, waarbij iemand aangeeft dat hij met vakantie is. In de eerste negen maanden van vorig jaar waren 7.479 van de 12.246 aangiftes via police-on-web afwezigheidsmeldingen, of drie op de vijf. In dezelfde periode werden 3.057 fietsdiefstallen gemeld, 1.282 feiten van vandalisme, 298 winkeldiefstallen, 96 graffiti-overtredingen en 34 bromfietsdiefstallen. Dat ligt in lijn met de lage aantallen van de vorige jaren.

'Police-on-web is een goed concept, maar het komt in deze vorm niet tegemoet aan de behoefte van de burger om digitaal met de politie contact

te hebben', stelt Van Vaerenbergh. 'Dat komt onder meer omdat het proces niet volledig geautomatiseerd is. Daarnaast moet iemand nog altijd naar het politiecommissariaat gaan om het misdrijf te laten vaststellen. U kunt ook geen attest van de onlineaangifte krijgen.'

'Police-on-web evolueert al enkele jaren niet meer, onder meer door de verouderde technologie en de hoge onderhoudskosten', erkent Jambon. 'De politiezones gingen ook niet akkoord om de functionaliteiten uit te breiden. Het grootste werkpunt is nochtans dat de burger slechts een beperkt aantal misdrijven kan aangeven. De burger wil duidelijk een globalere, digitale interactie met de politie dan we vandaag aanbieden. Police-on-web komt niet aan die behoefte tegemoet.'

In 2010 luidde het dat police-on-web een nieuwe adem zou krijgen. Maar begin vorig jaar verklaarde Jambon dat er door de budgettaire beperkingen geen extra toepassingen zouden komen. Nu antwoordt hij op de vragen van zijn partijgenote Van Vaerenbergh dat de regering toch bezig is om van het oude police-on-web een digitaal politiekantoor te maken.

Volgens Jambon liggen verschillende zaken op tafel. Fedict zal samen met de federale politie een proefproject starten om nieuwe webtechnologie te gebruiken voor de bestaande rubrieken op police-on-web. Er moet ook één portaal komen, waarbij de website www.politie.be alle communicatie van de politie moet bundelen, of het nu gaat om een aangifte van een misdrijf, een klacht, een aanvraag voor een bewakingscamera of een vraag om stage te doen bij de politie. Jambon laat ook een automatische doorschakeling van de onlineaangiftes naar het politieregistratiesysteem voorbereiden. Intussen overlegt hij ook met de Vaste Commissie van de Lokale Politie om het aantal online-aangiftes in de loop van dit jaar uit te breiden.

(c) LARS BOVÉ uit De Tijd, 01/06/2017 p.8

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is