Brand NICC: amper 10 bewijsstukken verloren

Door Kristien Van Vaerenbergh op 29 september 2016, over deze onderwerpen: Gebouwen, Gerechtskosten, Justitie, Modernisering

Bij de aangestoken brand van eind augustus in de laboratoria van het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek is een honderdtal overtuigingsstukken - veelal haartjes - verwoest. Hoogstens tien van die bewijselementen zouden op het ogenblik van de aanslag nog niet gedigitaliseerd geweest zijn. Die zijn reddeloos verloren. Om welke dossiers het gaat, is onduidelijk.

"Door in te zetten op informatica en het NICC te digitaliseren is de impact op gegevens uiterst beperkt gebleven", reageert N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh op de info die ze kreeg van minister Koen Geens (CD&V). NICC-directeur Jan De Kinder kan intussen niet zeggen of er dossiers reddeloos verloren zijn voor de rechtbank. "In de meeste van die ongeveer honderd gevallen ging het om haartjes of andere materialen die gefotografeerd en beschreven waren. Die informatie was gedigitaliseerd en bleef gespaard van de brand. Het zal aan magistraten zijn om uit te maken of dit volstaat als bewijsmateriaal. Van die honderd verwoeste overtuigingsstukken passeerden velen overigens ook al in de rechtbank. Ik schat dat er vijf à tien elementen reddeloos verloren zijn omdat ze nog in de labo's werden geanalyseerd op het ogenblik van de brand. Daarvan bestaat vanzelfsprekend nog geen digitale informatie", zegt De Kinder.

Twee weken vertraging

Meer dan een maand na de gewelddadige raid wordt er nog altijd gewerkt om de labo's met DNA, textiel en vezels opnieuw operationeel te krijgen. De DNA-analyses worden nu buitenshuis uitgevoerd. Daardoor lopen de onderzoeken momenteel tot twee weken vertraging op. Intussen is de veiligheid wél aangescherpt. Er is permanente bewaking en de politie rijdt vaker langs. Binnenkort worden ook de omvergereden hekken versterkt. Er komt in opdracht van de regering ook een nieuw gebouw voor het NICC. Van de daders ontbreekt voorlopig elk spoor. (BJM)

Uit Het Laatste Nieuws, donderdag 29 september 2016

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is