2,5 jaar wachten op vonnis na strafklacht

Door Kristien Van Vaerenbergh op 27 april 2017, over deze onderwerpen: Achterstand, Justitie
2.5 jaar wachten op vonnis na strafklacht

Wie in Vlaanderen een strafklacht indient bij het gerecht, moet geduld hebben. Pas na gemiddeld 2,5 jaar is er een uitspraak.

De verschillen tussen Waalse en Vlaamse rechtbanken zijn groot: waar in Vlaanderen een burger na gemiddeld 2 jaar en 5 maanden een uitspraak heeft, moet een Waal 3 jaar en 3 maanden wachten. "We hebben in België een justitie met twee snelheden", zegt Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh (N-VA), die een parlementaire vraag stelde over de zogenaamde doorlooptijden. "Het verschil tussen Vlaamse en Waalse rechtbanken zit onder meer in culturele eigenheden: in Wallonië heerst een zeer uitgebreide pleit- en conclusiecultuur, waardoor alles veel langer duurt. In Vlaanderen is men veel zakelijker en meer to the point."

Voor de cijfers analyseerde Justitie de gemiddelde doorlooptijd van 54.586 zaken die tussen 2011 en 2015 behandeld werden door de Belgische correctionele rechtbanken. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zegt dat er sinds 2015 een hele reeks maatregelen is genomen, zoals de potpourri-wetten, om het gerecht sneller te laten werken. Volgens hem zullen de effecten daarvan in de nieuwe statistieken te zien zijn. "Er is nog nooit zo veel geld gespendeerd aan justitie als in deze legislatuur", zegt hij. Geens mikt op een maximumtermijn van 1 jaar voor de behandeling van strafzaken in eerste aanleg. In Antwerpen wordt dat streefdoel overigens al gehaald voor zaken die door het parket - en dus niet door een burger - worden opgestart.

Uit HLN 27 april 2017, PHILIPPE GHYSENS EN DIETER DUJARDIN ■

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is