115 verdachten naar rechter voor terreur

Door Kristien Van Vaerenbergh op 17 november 2016, over deze onderwerpen: Veiligheid, Justitie, Wonen en werken in Brussel

Sinds de aanslagen in Parijs een jaar geleden zijn in ons land 115 verdachten in diverse terreurdossiers doorverwezen naar de rechtbank. Ook het Kanaalplan van minister van Veiligheid Jan Jambon, dat orde op zaken moet stellen in verschillende Brusselse gemeenten en Vilvoorde, levert resultaten op. "Een goede zaak, want kleine criminaliteit is een kweekvijver voor terreur", zegt Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh.

“De politie levert duidelijk uitstekend werk, maar wat gebeurt ermee?”, vraagt Van Vaerenbergh zich af. “Het gerecht moet volgen en effectief bestraffen. De straffeloosheid van kleine criminaliteit in Brussel moet echt worden aangepakt. Want die zorgt ervoor dat kleine criminelen doorgroeien naar grote criminaliteit en dan een gemakkelijk doelwit worden voor ronselaars.”

Lik-op-stukbeleid

Van Vaerenbergh pleit ervoor criminaliteit aan te pakken bij de wortel. Aangezien criminaliteit vaak start in de jeugd, doet men er goed aan ook in het jeugdsanctierecht een lik-op-stukbeleid te voeren. “Het blijft belangrijk ook kleine criminaliteit te bestrijden en effectief te vervolgen. Misschien zelfs nog crucialer, want alle hoofdrolspelers van de aanslagen zijn ooit begonnen als straatcriminelen”, merkt het Kamerlid op. “Door problemen als drugshandel, wapentrafiek of handel in valse papieren aan te pakken, kunnen we de hele rekruteringsketting voor terrorisme doorbreken."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is