10 procent minder gevangenistransporten

Door Kristien Van Vaerenbergh op 9 mei 2017, over deze onderwerpen: Gerechtskosten, Justitie, Modernisering
minder gevangenistransporten

Het aantal gevangenentransporten tussen de cel en de rechtbank of het ziekenhuis is in één jaar tijd stevig gedaald: van 87.789 in 2015 naar 79.847 in 2016. Dat blijkt uit cijfers die N-VA-Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh opvroeg bij justitieminister Koen Geens (CD&V). De daling is het gevolg van de hervorming van de voorlopige hechtenis, die Geens doorvoerde via zijn Potpourri II-wet.

"Waar er vroeger maandelijks gecontroleerd werd, gebeurt dat nu vanaf de derde controle tweemaandelijks. Deze vereenvoudiging vermindert aanzienlijk de transporten tussen de gevangenis en de raadkamer, maar ook tussen de gevangenis en de kamer van inbeschuldigingstelling, die als beroepsorgaan van de raadkamer fungeert", aldus Van Vaerenbergh. Dat spaart tijd, geld en manschappen uit en het verkleint het risico op ontsnappingen.

Normaal moet het aantal transporten de komende jaren nog dalen. Vanaf 1 september treedt het wetsvoorstel van Van Vaerenbergh in voege om in strafzaken videoverhoren toe te laten vanuit de gevangenis. Maar Franstalige Orde van Advocaten (OBFG) trok hiertegen naar het Grondwettelijk Hof, waardoor het plan om te investeren in videoconferenties bij strafzaken uitgesteld is. (DDW)

Uit HLN 5 mei 2017 p 7

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is