Averechts effect

Heel wat laagverdieners hebben net te veel bestaansmiddelen om een beroep te kunnen doen op een pro-Deoadvocaat, maar toch te weinig om de kosten van een rechtsgeschil te dragen. Een rechtsbijstandsverzekering moet volgens de minister soelaas brengen. “In het zomerakkoord van de regering-Michel I van 2017 werd intussen overeengekomen dat die standaardpolis zou worden gepromoot met een belastingvermindering. Maar de standaardpolis zoals die nu is uitgewerkt zal volgens ons vooral afgesloten worden door mensen die juist iets méér financiële marge hebben”, waarschuwt Kristien Van Vaerenbergh.

Uit de boot vallen

Goedele Uyttersprot treedt haar bij. “Verzekeringsmaatschappijen waarschuwden ons dat de jaarpremie voor een verzekeringsproduct dat aan de gestelde voorwaarden voldoet al gauw 300 euro zou bedragen. De maximale belastingvermindering is 124 euro. Uiteindelijk ligt nu dus een soort standaardpolis voor die door haar breed en klassiek toepassingsgebied eigenlijk vrij duur uitvalt. Het beoogde doelpubliek dreigt met zo’n hoge premie uit de boot te vallen."

35 miljoen beter besteden

De minister voorziet 35 miljoen euro voor de belastingvermindering. “We kunnen ons niet voorstellen dat men bij Justitie geen betere manieren vindt om 35 miljoen euro te spenderen. Denk maar aan de strafuitvoering die mank loopt, de doorlooptijd van rechtszaken die te lang duurt, de verouderde gevangenissen, enzoverder...”, besluit Kristien Van Vaerenbergh.

Onderwerpen