N-VA is niet verbaasd over ontslag van Orshoven uit Hoge Raad Justitie

Door Kristien Van Vaerenbergh, Karl Vanlouwe op 4 oktober 2013, over deze onderwerpen: Justitie

"De N-VA kan getuigen dat tijdens de bespreking in het parlement nauwelijks rekening werd gehouden met het advies van de Hoge Raad over de gerechtelijke hervorming. Belangrijke kritiek van de Hoge Raad werd door de N-VA overgenomen en zelfs in amendementen omgezet. Die werden steevast door de meerderheid weggestemd." Dat zeggen Kristien Van Vaerenbergh, N-VA-Kamerlid en voorzitter van de Commissie Justitie, en senator Karl Vanlouwe.

Van Orshoven is ongemeen scherp voor minister van Justitie Turtelboom, die de audits en de adviezen van de Hoge Raad naast zich zou neerleggen. Daarnaast heeft hij heeft kritiek op de interne werking van de Hoge Raad die door zijn paritaire samenstelling vaak verlamd zou zijn.

Van Orshoven pleit voor de defederalisering van Justitie omdat de visies van Vlamingen en Franstaligen over de broodnodige modernisering mijlenver uiteen liggen. In de Hoge Raad blijkt dit niet anders te zijn. De pariteitsregel komt ook daar neer op een blokkering door de Franstaligen van de diepgaande hervormingen die Vlaanderen wil.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is